Rabu, November 25, 2015

Tips Untuk Penulis Baru-Part 1


Hi semua! Hari ini Fea nak bagi korang tips macam mana nak jadi penulis. Ye lah kan, dalam group whatsapp Fea penuh tau yang tanya macam mana akk  tulis novel dalam seminggu. Itu sebenarnya bergantung pada idea kitalah, kadang2 tu bila ada writers block, lagilah. Seminggu  tak tulis cerita. Haha. Okeylah,  nak bagi korang tips ni.

Sebelum Menulis

*Pastikan korang draf dulu apa korang nak buat. Misalnya watak utama , sampingan, tempat, plot, klimaks dan sebagainya.
*Korang kenalah banyak membaca. Kalau tak banyak membaca, macam mana korang nak kembangkan idea korang. Sebab tu nanti banyak kes plagiat. (Tak nak kupas lg isu ini)
*Mintak pendapat orang lain mengenai draf cerita korang tu. Klu okey, dah boleh start menulis.

Semasa menulis.
*NS selalunya baca balik bab sebelumnya. Sebab Fea memang tak buat draf. Takut lari dari cerita asal.
*Untuk menyedapkan cerita, selalunya banyak kata2 hikmah, sebab selalunya kata2 hikmah ni banyak berikan Fea semangat tau. Klu korang, ikutlah korang nak tulis apa pun. Asalkan korang selesa dengan cerita korang.

Oh. Selesai sudah tips Fea ni. Sorry kalau banyak kekurangan. Fea mintak maaf tau. Okey, semoga berjaya. Fea akan ceritakan macam mana nak memilih syarikat penerbitan novel dalam part 2 pulak eh. Bye. Assalamualaikum.

Yang benar,